Sałatka z rabarbaru i truskawek z lambrusco
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
rabarbar łodygi | 750g |
truskawki | 750g |
wanilia | 1 laska |
cukier | 150g |
lambrusco | 400ml |
Deser z truskawek i kompotu rabarbarowego na bazie lambrusco. Ale mogą go jeść nawet dzieci, bo alkohol odparowuje w trakcie gotowania
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić łodygi w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Wanilię przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Po tym czasie zalać rabarbar lamrusco, dodać ziarenka wanilii i laskę, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-5 minut, w zależności od grubości łodyg. Zostawić do ostudzenia. Truskawki umyć, przekroić, przełożyć do salaterki lub talerzy. Wyjąć laskę wanilii z kompotu rabarbarowego, wlać rabarbar do truskawek, wymieszać. Podawać udekorowane sezonowymi kwiatami jadalnymi.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.