- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
rabarbar łodygi | 750g |
truskawki | 750g |
wanilia | 1 laska |
cukier | 150g |
lambrusco | 400ml |
Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić łodygi w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem, odstawić na pół godziny. Wanilię przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Po tym czasie zalać rabarbar lamrusco, dodać ziarenka wanilii i laskę, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-5 minut, w zależności od grubości łodyg. Zostawić do ostudzenia. Truskawki umyć, przekroić, przełożyć do salaterki lub talerzy. Wyjąć laskę wanilii z kompotu rabarbarowego, wlać rabarbar do truskawek, wymieszać. Podawać udekorowane sezonowymi kwiatami jadalnymi.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...