Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
młode liście szpinaku | pół kilo |
dynia | kilo |
parmezan w kawałku | 100 g |
orzeszki piniowe | 50 g |
oliwa z oliwek | pół szklanki |
sok z cytryny | 3 łyżki |
sól | do smaku |
Piękna, kolorowa bomba beta-karotenowa.
Obrać dynię (chyba, że użyjemy Hokkaido lub butternut, których się nie obiera), pokroić w plasterki, posmarować lekko oliwą i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C lub na grillu. Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć. Orzeszki piniowe uprażyć lekko na suchej patelni. Do zamykanego, małego słoika wlać sok z cytryny, dodać sól, wymieszać, dolać oliwę. Słoik zamknąć i wstrząsać aż do uzyskania emulsji. Na liście szpinaku wyłożyć upieczoną dynię i parmezan pokrojony w cieniutkie plasterki, posypać orzeszkami, polać sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.