- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
młode liście szpinaku | pół kilo |
dynia | kilo |
parmezan w kawałku | 100 g |
orzeszki piniowe | 50 g |
oliwa z oliwek | pół szklanki |
sok z cytryny | 3 łyżki |
sól | do smaku |
Obrać dynię (chyba, że użyjemy Hokkaido lub butternut, których się nie obiera), pokroić w plasterki, posmarować lekko oliwą i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C lub na grillu. Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć. Orzeszki piniowe uprażyć lekko na suchej patelni. Do zamykanego, małego słoika wlać sok z cytryny, dodać sól, wymieszać, dolać oliwę. Słoik zamknąć i wstrząsać aż do uzyskania emulsji. Na liście szpinaku wyłożyć upieczoną dynię i parmezan pokrojony w cieniutkie plasterki, posypać orzeszkami, polać sosem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...