Sałatka z owoców morza

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerwona papryka 1
seler naciowy 1 gałązka
owoce morza - mieszanka 500g
Sos:
sól i pieprz
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
sos Worcestershire kropla
szalotki 2
świeże zioła siekane 2 łyżki
natka do podania
Nie bój się mrożonych ryb i owoców morza. Są one głęboko mrożone już na statkach, przez co zachowują świeżość.

Paprykę i seler oczyścić i pokroić w paseczki. Owoce morza przelać na sicie wrzątkiem. Włożyć do rondla, dodać ćwierć szklanki wody lub białego wina i 2 łyżki masła. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem 5-6  minut. Sok z cytryny wymieszać z solą (płaska łyżeczka) i pieprzem. Dodać sos Worcestershire. Dodać oliwę i wymieszać na emulsję. Dodać drobno posiekane szalotki i zioła. Wymieszać. Odparować owoce morza, wymieszać z warzywami i sosem. Posypać natką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.