Sałatka z owoców morza
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwona papryka | 1 |
seler naciowy | 1 gałązka |
owoce morza - mieszanka | 500g |
Sos: | |
sól i pieprz | |
sok z cytryny | 2 łyżki |
oliwa | 4 łyżki |
sos Worcestershire | kropla |
szalotki | 2 |
świeże zioła siekane | 2 łyżki |
natka do podania |
Nie bój się mrożonych ryb i owoców morza. Są one głęboko mrożone już na statkach, przez co zachowują świeżość.
Paprykę i seler oczyścić i pokroić w paseczki. Owoce morza przelać na sicie wrzątkiem. Włożyć do rondla, dodać ćwierć szklanki wody lub białego wina i 2 łyżki masła. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem 5-6 minut. Sok z cytryny wymieszać z solą (płaska łyżeczka) i pieprzem. Dodać sos Worcestershire. Dodać oliwę i wymieszać na emulsję. Dodać drobno posiekane szalotki i zioła. Wymieszać. Odparować owoce morza, wymieszać z warzywami i sosem. Posypać natką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.