Sałatka z olejem rydzowym
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
wędzona makrela | 1 duża |
bryndza, innych zwarty, kruszący się twaróg lub dobra feta | 200g |
oliwki | 200 g |
koperek | pół pęczka |
sałata | 1 główka |
na sos: | |
olej rydzowy | pół szklanki |
sok z połówki cytryny | |
sól i pieprz do smaku | |
wędzony pikling | 1 duży |
Olej rydzowy ma wyrazisty, cebulowy smak i unijne oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Umyć i osuszyć sałatę. Pokroić drobno koperek. Starannie odfiletować rybę i podzielić mięso na małe kawałki. Przekroić oliwki. Pokruszyć ser. Wszystkie składniki sosu i część koperku umieścić w słoiku i wstrząsać aż do uzyskania emulsji. Ułożyć na sałacie ser, oliwki i rybę, polać sosem, posypać koperkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.