Sałatka z młodych ziemniaków z pieczenią

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
młode ziemniaki 1 kg
natka pietruszki 1 mały pęczek
pieczeń wieprzowa ok. 300 g
oliwa 4 łyżki
ocet winny lub jabłkowy ok 2 łyżki (do smaku
cebule 2
sól i pieprz do smaku
Prosta sałatka, doskonała do zabrania na grilla do znajomych lub na przyjęcie w ogródku.

Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonym wrzątku, uważając aby ich nie rozgotować (ok. 10 minut). Ostudzić, pokroić na ćwiartki.  Natkę umyć, osuszyć, oderwać listki. Zimną pieczeń pokroić w cieniutkie plasterki (zamiast pieczeni można użyć wędliny, na przykład szynki wołowej). Cebule obrać, posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebule, wystudzić. Do oliwy z zeszkloną cebulą dodać ocet. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Odstawić do lodówki na godzinę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.