Sałatka z młodych ziemniaków z pieczenią
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
młode ziemniaki | 1 kg |
natka pietruszki | 1 mały pęczek |
pieczeń wieprzowa | ok. 300 g |
oliwa | 4 łyżki |
ocet winny lub jabłkowy | ok 2 łyżki (do smaku |
cebule | 2 |
sól i pieprz do smaku |
Prosta sałatka, doskonała do zabrania na grilla do znajomych lub na przyjęcie w ogródku.
Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonym wrzątku, uważając aby ich nie rozgotować (ok. 10 minut). Ostudzić, pokroić na ćwiartki. Natkę umyć, osuszyć, oderwać listki. Zimną pieczeń pokroić w cieniutkie plasterki (zamiast pieczeni można użyć wędliny, na przykład szynki wołowej). Cebule obrać, posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebule, wystudzić. Do oliwy z zeszkloną cebulą dodać ocet. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Odstawić do lodówki na godzinę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.