- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
młode ziemniaki | 1 kg |
natka pietruszki | 1 mały pęczek |
pieczeń wieprzowa | ok. 300 g |
oliwa | 4 łyżki |
ocet winny lub jabłkowy | ok 2 łyżki (do smaku |
cebule | 2 |
sól i pieprz do smaku | |
Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonym wrzątku, uważając aby ich nie rozgotować (ok. 10 minut). Ostudzić, pokroić na ćwiartki. Natkę umyć, osuszyć, oderwać listki. Zimną pieczeń pokroić w cieniutkie plasterki (zamiast pieczeni można użyć wędliny, na przykład szynki wołowej). Cebule obrać, posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebule, wystudzić. Do oliwy z zeszkloną cebulą dodać ocet. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Odstawić do lodówki na godzinę.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...