Sałatka z marynowanej cukinii z pomarańczą
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 2 |
pomarańcze | 1 |
twarda feta | 50 g |
bazylia | garść |
pieprz |
marynata: | |
oliwa | 5łyżek |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
miód | 1 mała łyżeczka |
sól |
Im młodsze i delikatniejsze cukinie, tym lepszy będzie smak sałatki.
Zagotować osoloną wodę. Cukinie umyć i pokroić w słupki. Wrzucić cukinie do wrzątku na pół minuty, osączyć na sicie. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Włożyć cukinie do miski i wymieszać z marynatą. Przykryć i odstawić na minimum 1 godzinę. Odfiletować pomarańcze. Pokroić ser w kostkę. Cukinie z marynatą wymieszać z cząstkami pomarańczy. Ułożyć na talerzu. Posypać pokrojoną fetą, oprószyć pieprzem, ozdobić bazylią. Podawać na letni lunch z bagietką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.