Sałatka z makaronu ryżowego
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
polędwiczka wieprzowa | 1 |
makaron ryżowy nitki | 250 g |
szparagi zielone | 8 |
papryczki chili | 2 |
marchewka | 1 duża |
seler naciowy | 1 łodyga |
imbir świeży | 4 cm (kawałek) |
czosnek | 2-3 ząbki |
sok z limonki | 2-3 łyżki |
cukier | 1-2 łyżki |
sezam czarny | 1 łyżka |
olej sezamowy | 1 łyżka |
olej słonecznikowy | 3 łyżki |
sos sojowy | 2 łyżki |
sól | do smaku |
woda lub wino śliwkowe |
Mięso umyć osuszyć pokroić w plastry a następnie w paseczki. Zalać sosem sojowym, wymieszać odstawić. Warzywa umyć. Marchew obrać, pokroić w słupki. Seler pokroić w plasterki. Czosnek i imbir obrać pokroić w paski. Odciąć zdrewniałe końce szparagów, pokroić łodygi w kilkucentymetrowe kawałki. Papryczki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, pokroić strączki w cienkie półplasterki. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej słonecznikowy, przesmażyć na nim mięso, ciągle mieszając (około 3 minut). Wyjąć mięso, smażyć po kolei, marchew, szparagi, seler, imbir, czosnek i na końcu paprykę po pół minuty, ciągle mieszając. Każdą porcję po przesmażeniu wyjmować na półmisek z mięsem. Warzywa powinny pozostać surowe i chrupiące, tylko z zewnątrz lekko przypieczone. Na patelnię, na której smażyły się produkty wlać 5 łyżek wody lub wina, sok z limonki, olej sezamowy, wsypać cukier, pół łyżeczki soli, wymieszać spróbować i doprawić. Sos powinien mieć intensywny słodko-kwaśno-słony smak. Powstały sos wymieszać z mięsem, makaronem i warzywami. Na suchej patelni uprażyć czarny sezam i posypać nim sałatkę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.