Szpinak umyć, osuszyć. Szczypior (dymkę lub czosnek niedźwiedzi) umyć, pokroić. Pomarańcze obrać ze skóry i wyciąć cząstki spomiędzy błonek. Wycisnąć sok z pozostałych części owoców (po wycięciu cząstek, trzeba to co zostało z owocu mocno ścisnąć nad miseczką). Orzechy uprażyć na suchej patelni. Mięso cienko pokroić w plasterki. Na talerzach rozłożyć szpinak, ułożyć na nim mięso, owoce i orzechy. Wymieszać składniki sosu, doprawić. Polać sałatkę.
Sałatka z kurczakiem wędzonym
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś z kurczaka wędzonego | 1 |
szpinak | 400 g |
pomarańcze | 2 |
orzechy pekan lub włoskie | 50 g |
dymka, czosnek niedźwiedzi lub szczypior | kilka łodyżek |
Sos: | |
musztarda ziarnista | 2 łyżki |
sok z pomarańczy | 4 łyżki |
oliwa | 2 łyżki |
sól, miód, pieprz | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.