Sałatka z kurczakiem i brokułami

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
marynata:
pasta tandoori 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
jogurt naturalny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
Sałatka:
filet z kurczaka podwójny 1
brokuł ekologiczny 1
ser pleśniowy 200g
Sos:
pestki słonecznika szklanka
zioła prowansalskie 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
Do tego dania potrzebujemy idealnie świeżego brokuła z ekologicznej uprawy.

Z podanych składników przyrządzić  marynatę. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Dokładnie obtoczyć kurczaka w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Ułożyć kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C, raz odwracając (w zależności od wielkości kawałków 20-30 minut). Brokuł bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na małe różyczki. Ser pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Wymieszać ciepłego kurczaka z brokułami i serem, polać sosem. Podawać jako danie na lunch lub kolację.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.