Sałatka z kurczakiem i brokułami
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
marynata: | |
pasta tandoori | 1 łyżka |
oliwa | 2 łyżki |
jogurt naturalny | 1 łyżka |
miód | 1 łyżeczka |
Sałatka: | |
filet z kurczaka podwójny | 1 |
brokuł ekologiczny | 1 |
ser pleśniowy | 200g |
Sos: | |
pestki słonecznika | szklanka |
zioła prowansalskie | 1 łyżka |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
Do tego dania potrzebujemy idealnie świeżego brokuła z ekologicznej uprawy.
Z podanych składników przyrządzić marynatę. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Dokładnie obtoczyć kurczaka w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Ułożyć kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C, raz odwracając (w zależności od wielkości kawałków 20-30 minut). Brokuł bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na małe różyczki. Ser pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Wymieszać ciepłego kurczaka z brokułami i serem, polać sosem. Podawać jako danie na lunch lub kolację.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.