Pierś kurczaka upiec na grillu lub w piekarniku w woreczku do pieczenia (ok. 30 minut). Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odcedzić. Plasterki bekonu usmażyć na suchej patelni lub pod grillem na „chipsy”. Doprawić jogurt sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surowe brokuły wymieszać z cebulą, rodzynkami, gorącym kurczakiem pokrojonym w kostkę i poszarpanymi bekonowymi chipsami. Polać sosem jogurtowym. Podawać natychmiast.
Sałatka z kurczakiem i brokułami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś z kurczaka podwójna | 1 |
mały brokuł | 1 |
czerwona cebula | 2 |
rodzynki | garść |
bekon surowy | 8 plasterków |
jogurt naturalny | 400 ml |
sok z cytryny | 2 łyżki |
sól i biały pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.