Sałatka z kurczakiem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
szpina | 500 g |
Podwójna pierś kurczaka | 1 |
parmezan w kawałku | 50 g |
oliwa | 10 łyżek |
sok z cytryny | 2 łyżeczki |
czosnek | 1 ząbek |
zioła prowansalskie | garstka |
Młode listki szpinaku są najlepsze na surowo, w sałatce.
Kurczaka pokroić w cienkie plasterki, obsypać solą, pieprzem i ziołami. Na 6 łyżkach oliwy usmażyć kurczaka na dużym ogniu. Szpinak przebrać, opłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać większe liście. Wymieszać pozostała oliwę z sokiem z cytryny i rozdrobnionym czosnkiem na gładki sos. Ułożyć kurczaka na liściach szpinaku, polać sosem, posypać wiórkami parmezanu. Podawać z grzankami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.