Sałatka z kurczaka z gruszkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
sałata np. dębowa 1 mała główka
gruszki 2
olej słonecznikowy 1/3 szklanki
ocet jabłkowy 3 łyżki
miód 1-2 łyżeczki
sok z cytryny
czarne oliwki garść
sól i pieprz
parmezan 50g
Połączenie mięsa z owocami to dla wielu kombinacja doskonała. Ta sałatka to też niezły sposób wykorzystania resztek kurczaka.

Pierś kurczaka oprószyć solą i pieprzem, upiec lub zgrillować (można wykorzystać pieczonego kurczaka, pozostałego z poprzedniego dnia). Sałatę opłukać i osuszyć. Gruszki umyć, pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Przygotować sos: wymieszać oliwę, miód, ocet na jednolitą emulsję, doprawić solą pieprzem. Ostudzonego kurczaka pokroić w paseczki. Podawać na sałacie, z gruszkami i oliwkami. Polać sosem. Na wierzchu ułożyć płatki parmezanu.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.