Sałatka z kurczaka z gruszkami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
sałata np. dębowa | 1 mała główka |
gruszki | 2 |
olej słonecznikowy | 1/3 szklanki |
ocet jabłkowy | 3 łyżki |
miód | 1-2 łyżeczki |
sok z cytryny | |
czarne oliwki | garść |
sól i pieprz | |
parmezan | 50g |
Połączenie mięsa z owocami to dla wielu kombinacja doskonała. Ta sałatka to też niezły sposób wykorzystania resztek kurczaka.
Pierś kurczaka oprószyć solą i pieprzem, upiec lub zgrillować (można wykorzystać pieczonego kurczaka, pozostałego z poprzedniego dnia). Sałatę opłukać i osuszyć. Gruszki umyć, pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Przygotować sos: wymieszać oliwę, miód, ocet na jednolitą emulsję, doprawić solą pieprzem. Ostudzonego kurczaka pokroić w paseczki. Podawać na sałacie, z gruszkami i oliwkami. Polać sosem. Na wierzchu ułożyć płatki parmezanu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.