- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
sałata np. dębowa | 1 mała główka |
gruszki | 2 |
olej słonecznikowy | 1/3 szklanki |
ocet jabłkowy | 3 łyżki |
miód | 1-2 łyżeczki |
sok z cytryny | |
czarne oliwki | garść |
sól i pieprz | |
parmezan | 50g |
Pierś kurczaka oprószyć solą i pieprzem, upiec lub zgrillować (można wykorzystać pieczonego kurczaka, pozostałego z poprzedniego dnia). Sałatę opłukać i osuszyć. Gruszki umyć, pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Przygotować sos: wymieszać oliwę, miód, ocet na jednolitą emulsję, doprawić solą pieprzem. Ostudzonego kurczaka pokroić w paseczki. Podawać na sałacie, z gruszkami i oliwkami. Polać sosem. Na wierzchu ułożyć płatki parmezanu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...