Sałatka z jarmużu z prażonymi migdałami
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
jarmuż | 2 hojne garście |
czerwony grapefruit | 1 |
parmezan | 50 g |
migdały lub płatki migdałowe | 100 g |
oliwa | 1/3 szklanki |
sok z cytryny | 3 łyżki |
sól, cukier, pieprz | do smaku |
Cudowna w smaku bomba witamin.
Jarmuż jeśli nie jest przemarznięty na krzaku włożyć na noc do zamrażalnika (chyba, że nie przeszkadza nam jego naturalna goryczka). Opłukać dobrze. Odrzucić żółte liście i łodyżki. Pokroić liście. Odfiletować grapefruita, podsmażyć migdały na suchej patelni. (Jeśli chcemy by sałatka miała łagodniejszy smak można uprażyć po prostu płatki migdałowe.) Migdały pokroić w płatki, najlepiej używając elektrycznej maszynki. W zamykanym słoiku wymieszać sok z cytryny z solą , cukrem i pieprzem. Dodać oliwę, wstrząsać do uzyskania emulsji. Ułożyć na talerzach liście jarmużu, obłożyć cząstkami grapefruita, polać sosem, posypać płatkami parmezanu i migdałów.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.