- Czas przygotowania 10 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
jarmuż | 2 hojne garście |
czerwony grapefruit | 1 |
parmezan | 50 g |
migdały lub płatki migdałowe | 100 g |
oliwa | 1/3 szklanki |
sok z cytryny | 3 łyżki |
sól, cukier, pieprz | do smaku |
Jarmuż jeśli nie jest przemarznięty na krzaku włożyć na noc do zamrażalnika (chyba, że nie przeszkadza nam jego naturalna goryczka). Opłukać dobrze. Odrzucić żółte liście i łodyżki. Pokroić liście. Odfiletować grapefruita, podsmażyć migdały na suchej patelni. (Jeśli chcemy by sałatka miała łagodniejszy smak można uprażyć po prostu płatki migdałowe.) Migdały pokroić w płatki, najlepiej używając elektrycznej maszynki. W zamykanym słoiku wymieszać sok z cytryny z solą , cukrem i pieprzem. Dodać oliwę, wstrząsać do uzyskania emulsji. Ułożyć na talerzach liście jarmużu, obłożyć cząstkami grapefruita, polać sosem, posypać płatkami parmezanu i migdałów.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...