Sałatka z jarmużem i kurczakiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jarmuż | 2 spore garście |
pierś z kurczaka | 1 podwójna |
orzechy włoskie | 2 garście |
makron krótki np. świderki | 250 g |
śmietana kwaśna | 1 mały pojemnik |
sok z cytryny | 1 łyżka |
parmezan | 50 g |
czosnek | 2 ząbki |
sól i pieprz do smaku |
Ze względu na cenny chlorofil najzdrowszy jest jarmuż na surowo!
Piersi kurczaka ugotować na parze lub upiec w piekarniku (ok. 20 minut na 200 C). Ostudzić, pokroić w paseczki (może zużyć dowolne mięso pozostałe z obiadu!). Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Na suchej patelni uprażyć orzechy, posiekać grubo. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśnietym przez praskę czosnkiem, doprawić sola pieprzem. Jarmuż bardzo dokładnie opłukać i pokroić w paseczki, wycinając i odrzucając grube gałązki. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem śmietanowym, Przed podaniem posypać tartym parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.