Sałatka z jarmużem i kurczakiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jarmuż 2 spore garście
pierś z kurczaka 1 podwójna
orzechy włoskie 2 garście
makron krótki np. świderki 250 g
śmietana kwaśna 1 mały pojemnik
sok z cytryny 1 łyżka
parmezan 50 g
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
Ze względu na cenny chlorofil najzdrowszy jest jarmuż na surowo!

Piersi kurczaka ugotować na parze lub upiec w piekarniku (ok. 20  minut na 200 C). Ostudzić, pokroić w paseczki (może zużyć dowolne mięso pozostałe z obiadu!). Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Na suchej patelni uprażyć orzechy, posiekać grubo. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśnietym przez praskę czosnkiem, doprawić sola pieprzem. Jarmuż bardzo dokładnie opłukać i pokroić w paseczki, wycinając i odrzucając grube gałązki. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem śmietanowym, Przed podaniem posypać tartym parmezanem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.