- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jarmuż | 2 spore garście |
pierś z kurczaka | 1 podwójna |
orzechy włoskie | 2 garście |
makron krótki np. świderki | 250 g |
śmietana kwaśna | 1 mały pojemnik |
sok z cytryny | 1 łyżka |
parmezan | 50 g |
czosnek | 2 ząbki |
sól i pieprz do smaku | |
Piersi kurczaka ugotować na parze lub upiec w piekarniku (ok. 20 minut na 200 C). Ostudzić, pokroić w paseczki (może zużyć dowolne mięso pozostałe z obiadu!). Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Na suchej patelni uprażyć orzechy, posiekać grubo. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśnietym przez praskę czosnkiem, doprawić sola pieprzem. Jarmuż bardzo dokładnie opłukać i pokroić w paseczki, wycinając i odrzucając grube gałązki. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem śmietanowym, Przed podaniem posypać tartym parmezanem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...