Sałatka z grillowanych warzyw

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerwona cebula 4 małe
cukinia 2
czerwona papryka 2
żółta papryka 2
bakłażany 2 małe
pomidory 8 małych
rozmaryn kilka gałązek
oliwa
ocet jabłkowy
sól i pieprz
Smak tej potrawy zależy od jakości warzyw a nie od skomplikowanej obróbki. Należy więc starannie wybrać warzywa, aby miały mocny, interesujący smak. Najlepsze będą te z targu, od zaprzyjaźnionego sprzedawcy.

Papryki i cukinie pokroić w paski (cukinie wzdłuż). Pomidory i cebule przekroić w poprzek na połówki. Bakłażany  pokroić w podłużne plastry, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Zgrillować warzywa, uważając aby ich nie spalić. W czasie grillowania smarować oliwą aby nie wyschły. Gorące warzywa lekko posolić i wystudzić. Polać oliwą wymieszana z octem. Dodać ulubione świeże zioła (świetnie sprawdzi się rozmaryn).

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.