Sałatka z grillowanych warzyw
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwona cebula | 4 małe |
cukinia | 2 |
czerwona papryka | 2 |
żółta papryka | 2 |
bakłażany | 2 małe |
pomidory | 8 małych |
rozmaryn | kilka gałązek |
oliwa | |
ocet jabłkowy | |
sól i pieprz |
Smak tej potrawy zależy od jakości warzyw a nie od skomplikowanej obróbki. Należy więc starannie wybrać warzywa, aby miały mocny, interesujący smak. Najlepsze będą te z targu, od zaprzyjaźnionego sprzedawcy.
Papryki i cukinie pokroić w paski (cukinie wzdłuż). Pomidory i cebule przekroić w poprzek na połówki. Bakłażany pokroić w podłużne plastry, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Zgrillować warzywa, uważając aby ich nie spalić. W czasie grillowania smarować oliwą aby nie wyschły. Gorące warzywa lekko posolić i wystudzić. Polać oliwą wymieszana z octem. Dodać ulubione świeże zioła (świetnie sprawdzi się rozmaryn).
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.