Sałatka z grillowanych bakłażanów

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażany 2
cukinie 3
pomidory 4 duże
ocet winny lub jabłkowy do smaku
oliwa 4-5 łyżek
świeży koperek garść
na sos:
domowy majonez z jednego żółtka
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
Znakomita przekąska za grilla lub przyjęcie w ogrodzie.

Bakłażany umyć, pokroić w plastry, nasolić, odstawić na 20 minut. Majonez wymieszać z roztartym czosnkiem, Doprawić do smaku.  Pokroić w plastry cuknie i pomidory. Osuszyć bakłażany ręcznikiem papierowym. Grillować bakłażany i cukinie skrapiając oliwą. Ostudzić. Skropić ostem.  Ułożyć na przemian w naczyniu z wysokim brzegiem plastry bakłażanów, cukinii i pomidorów. Posypać koperkiem, ozdobić kropelkami sosu. Resztę sosu podać osobno. Uwaga: w innej wersji sos czosnkowy można zrobić z jogurtu wymieszanego z czosnkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.