Sałatka z grillowanych bakłażanów
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 2 |
cukinie | 3 |
pomidory | 4 duże |
ocet winny lub jabłkowy | do smaku |
oliwa | 4-5 łyżek |
świeży koperek | garść |
na sos: | |
domowy majonez | z jednego żółtka |
czosnek | 2 ząbki |
sól i pieprz do smaku |
Znakomita przekąska za grilla lub przyjęcie w ogrodzie.
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, nasolić, odstawić na 20 minut. Majonez wymieszać z roztartym czosnkiem, Doprawić do smaku. Pokroić w plastry cuknie i pomidory. Osuszyć bakłażany ręcznikiem papierowym. Grillować bakłażany i cukinie skrapiając oliwą. Ostudzić. Skropić ostem. Ułożyć na przemian w naczyniu z wysokim brzegiem plastry bakłażanów, cukinii i pomidorów. Posypać koperkiem, ozdobić kropelkami sosu. Resztę sosu podać osobno. Uwaga: w innej wersji sos czosnkowy można zrobić z jogurtu wymieszanego z czosnkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.