- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 2 |
cukinie | 3 |
pomidory | 4 duże |
ocet winny lub jabłkowy | do smaku |
oliwa | 4-5 łyżek |
świeży koperek | garść |
na sos: | |
domowy majonez | z jednego żółtka |
czosnek | 2 ząbki |
sól i pieprz do smaku | |
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, nasolić, odstawić na 20 minut. Majonez wymieszać z roztartym czosnkiem, Doprawić do smaku. Pokroić w plastry cuknie i pomidory. Osuszyć bakłażany ręcznikiem papierowym. Grillować bakłażany i cukinie skrapiając oliwą. Ostudzić. Skropić ostem. Ułożyć na przemian w naczyniu z wysokim brzegiem plastry bakłażanów, cukinii i pomidorów. Posypać koperkiem, ozdobić kropelkami sosu. Resztę sosu podać osobno. Uwaga: w innej wersji sos czosnkowy można zrobić z jogurtu wymieszanego z czosnkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...