Marchewki, imbir i bataty umyć i obrać. Marchew pokroić wzdłuż na ćwiartki, bataty w półplasterki, imbir utrzeć. W misce wymieszać mleko kokosowe, z miodem, imbirem i kuminem. Włożyć pokrojone marchew i bataty i dokładnie wymieszać z marynatą. Wyjąć warzywa na tackę do grillowania, odsączyć z nadmiaru marynaty. Grillować przewracając warzywa od czasu do czasu aż będą upieczone al dente. Można też grillować je na patelni grillowej. Pozostałą marynatę połączyć z sokiem i skórką startą z wyszorowanej limonki, doprawić solą. Seler, pietruszkę i bazylię umyć osuszyć. Łodyżki selera drobno pokroić, listki zostawić w całości. Oderwać od gałązek listki pietruszki i bazylii. Wymieszać zgrillowane warzywa z zieleniną, polać sosem i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć mak i posypać nim sałatkę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Sałatka z grillowanej marchwi i batatów
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
marchewka | 5 |
bataty | 2 |
seler naciowy | 2 łodygi |
pietruszka | pęczek |
świeża bazylia | mały pęczek |
mak | 2 łyżki |
mleczko kokosowe | 200 ml |
limonka | 1 |
miód | 2 łyżki |
sól | do smaku |
imbir | 4 cm (kawałek) |
mielony kumin | 0,5 łyżeczki |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.