Marchewki, imbir i bataty umyć i obrać. Marchew pokroić wzdłuż na ćwiartki, bataty w półplasterki, imbir utrzeć. W misce wymieszać mleko kokosowe, z miodem, imbirem i kuminem. Włożyć pokrojone marchew i bataty i dokładnie wymieszać z marynatą. Wyjąć warzywa na tackę do grillowania, odsączyć z nadmiaru marynaty. Grillować przewracając warzywa od czasu do czasu aż będą upieczone al dente. Można też grillować je na patelni grillowej. Pozostałą marynatę połączyć z sokiem i skórką startą z wyszorowanej limonki, doprawić solą. Seler, pietruszkę i bazylię umyć osuszyć. Łodyżki selera drobno pokroić, listki zostawić w całości. Oderwać od gałązek listki pietruszki i bazylii. Wymieszać zgrillowane warzywa z zieleniną, polać sosem i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć mak i posypać nim sałatkę. Podawać na ciepło lub na zimno.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
marchewka | 5 |
bataty | 2 |
seler naciowy | 2 łodygi |
pietruszka | pęczek |
świeża bazylia | mały pęczek |
mak | 2 łyżki |
mleczko kokosowe | 200 ml |
limonka | 1 |
miód | 2 łyżki |
sól | do smaku |
imbir | 4 cm (kawałek) |
mielony kumin | 0,5 łyżeczki |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...