Sałatka z fasolki szparagowej z czosnkiem
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zielona fasolka szparagowa | 500 g |
oliwa extra virgin | 4łyżki |
ocet jabłkowy | 1 łyżka |
czosnek | 3-4 ząbki |
cebula cukrowa | 2 średnie |
koperek | 1 pęczek |
cukier | pół łyżeczki |
sól i pieprz do smaku |
Zielona fasolka szparagowa ma mnóstwo cennych wartości odżywczych, warto włączyć ją do codziennej diety.
Oczyścić i opłukać fasolkę. Pociąć na kawałki, ugotować na parze (ok 20 minut). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać oliwę, ocet, czosnek, pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu. Ciepłą ale nie gorącą fasolkę wymieszać z sosem i schłodzić i włożyć do lodówki na godzinę. Cebulę posiekać i posypać cukrem. Odstawić na 5 minut. Wymieszać z fasolką. Dodać posiekany koperek. Podawać z białym pieczywem. Można posypać grudkami koziego twarogu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.