Sałatka z fasolki szparagowej z czosnkiem

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
zielona fasolka szparagowa 500 g
oliwa extra virgin 4łyżki
ocet jabłkowy 1 łyżka
czosnek 3-4 ząbki
cebula cukrowa 2 średnie
koperek 1 pęczek
cukier pół łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Zielona fasolka szparagowa ma mnóstwo cennych wartości odżywczych, warto włączyć ją do codziennej diety.

Oczyścić i opłukać fasolkę. Pociąć na kawałki, ugotować na parze (ok 20 minut). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać oliwę, ocet, czosnek, pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu. Ciepłą ale nie gorącą fasolkę wymieszać z sosem i schłodzić i włożyć do lodówki na godzinę. Cebulę posiekać i posypać cukrem. Odstawić na 5 minut. Wymieszać z fasolką. Dodać posiekany koperek. Podawać z białym pieczywem. Można posypać grudkami koziego twarogu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.