- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zielona fasolka szparagowa | 500 g |
oliwa extra virgin | 4łyżki |
ocet jabłkowy | 1 łyżka |
czosnek | 3-4 ząbki |
cebula cukrowa | 2 średnie |
koperek | 1 pęczek |
cukier | pół łyżeczki |
sól i pieprz do smaku | |
Oczyścić i opłukać fasolkę. Pociąć na kawałki, ugotować na parze (ok 20 minut). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać oliwę, ocet, czosnek, pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu. Ciepłą ale nie gorącą fasolkę wymieszać z sosem i schłodzić i włożyć do lodówki na godzinę. Cebulę posiekać i posypać cukrem. Odstawić na 5 minut. Wymieszać z fasolką. Dodać posiekany koperek. Podawać z białym pieczywem. Można posypać grudkami koziego twarogu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...