Sałatka z fasolką szparagową i malinami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
zielona fasolka szparagowa | 300 g |
sałaty mieszane | 300 g |
maliny | 2 szklanki |
pestki słonecznika | pół szklanki |
ser kozi twardy | 200 g |
olej słonecznikowy | 4łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
miód | 1 łyżeczka |
sól | ćwierć łyżeczki |
Cudowna, letnia przekąska.
Fasolkę przebrać, odciąć końce, umyć, ugotować na parze (ok 15 minut). Ostudzić. Maliny umyć i osuszyć. Ser pokroić w kostkę. Pestki uprażyć na suchej patelni. Sałaty umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Olej, sok z cytryny, miód i sól umieścić w słoiku. Zamknąć i potrząsać słoikiem aż do uzyskania emulsji. Sałaty, fasolkę, ser i maliny ułożyć na talerzach. Posypać pestkami. Polać sosem. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.