Sałatka z buraków, jabłek i śledzi

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 3
filety śledziowe solone 3
jabłka kwaśne 3 duże
Sos:
majonez 3 łyżki
śmietana gęsta 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól i kolorowy pieprz do smaku
Istnieje mnóstwo wersji tej sałatki, ta jest najprostsza – wystarczą trzy składniki.

Śledzie wymoczyć w wodzie lub wodzie z mlekiem. Co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy są już dobre, bo śledzie dostępne w sklepach bardzo się różnią stopniem słoności. Wymagają moczenia od kilkudziesięciu minut do kilku godzin.  Buraki wyszorować, osuszyć. Każdy owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 40 minut. Nakłuć widelcem i sprawdzić, czy są miękkie (czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości). Upieczone rozwinąć z folii, lekko ostudzić i obrać. Jabłka umyć, osuszyć. Nie obierać! Pokroić śledzie, buraki i jabłka w sporą kostkę. Wymieszać składniki sosu. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.