Sałatka z buraków, jabłek i śledzi
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 3 |
filety śledziowe solone | 3 |
jabłka kwaśne | 3 duże |
Sos: |
majonez | 3 łyżki |
śmietana gęsta | 2 łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
sól i kolorowy pieprz do smaku |
Istnieje mnóstwo wersji tej sałatki, ta jest najprostsza – wystarczą trzy składniki.
Śledzie wymoczyć w wodzie lub wodzie z mlekiem. Co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy są już dobre, bo śledzie dostępne w sklepach bardzo się różnią stopniem słoności. Wymagają moczenia od kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Buraki wyszorować, osuszyć. Każdy owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 40 minut. Nakłuć widelcem i sprawdzić, czy są miękkie (czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości). Upieczone rozwinąć z folii, lekko ostudzić i obrać. Jabłka umyć, osuszyć. Nie obierać! Pokroić śledzie, buraki i jabłka w sporą kostkę. Wymieszać składniki sosu. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.