- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 3 |
filety śledziowe solone | 3 |
jabłka kwaśne | 3 duże |
Sos: |
majonez | 3 łyżki |
śmietana gęsta | 2 łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
sól i kolorowy pieprz do smaku | |
Śledzie wymoczyć w wodzie lub wodzie z mlekiem. Co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy są już dobre, bo śledzie dostępne w sklepach bardzo się różnią stopniem słoności. Wymagają moczenia od kilkudziesięciu minut do kilku godzin. Buraki wyszorować, osuszyć. Każdy owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 40 minut. Nakłuć widelcem i sprawdzić, czy są miękkie (czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości). Upieczone rozwinąć z folii, lekko ostudzić i obrać. Jabłka umyć, osuszyć. Nie obierać! Pokroić śledzie, buraki i jabłka w sporą kostkę. Wymieszać składniki sosu. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...