Sałatka z buraków i fety
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 500 g |
ser feta | 200 g |
dymka (tylko zielone części) | 3-4 |
kminek w proszku | 1 łyżeczka |
oliwa extra virgin | 4łyżki |
sok z cytryny lub ocet balsamiczny | 4łyżki |
sól i pieprz do smaku |
Smak tej zimowej sałatki zależy od jakości użytych składników.
Buraki wyszorować zawinąć każdy w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 40 minut. Gdy buraki są miękkie (nakłuć widelcem, aby sprawdzić), wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i odrobina soli (nie przesadzać z solą, bo feta jest słona). Pokroić fetę w taką sama kostkę jak buraki. Wymieszać buraki z fetą, polać sosem, posypać posiekaną dymką. Podawać z ciemnym pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.