Sałatka z buraków i fety

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 500 g
ser feta 200 g
dymka (tylko zielone części) 3-4
kminek w proszku 1 łyżeczka
oliwa extra virgin 4łyżki
sok z cytryny lub ocet balsamiczny 4łyżki
sól i pieprz do smaku
Smak tej zimowej sałatki zależy od jakości użytych składników.

Buraki wyszorować zawinąć każdy w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 40 minut. Gdy buraki są miękkie (nakłuć widelcem, aby sprawdzić), wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać  sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i odrobina soli (nie przesadzać z solą, bo feta jest słona). Pokroić fetę w taką sama kostkę jak buraki. Wymieszać buraki z fetą, polać sosem, posypać posiekaną dymką. Podawać z ciemnym pieczywem.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.