- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 500 g |
ser feta | 200 g |
dymka (tylko zielone części) | 3-4 |
kminek w proszku | 1 łyżeczka |
oliwa extra virgin | 4łyżki |
sok z cytryny lub ocet balsamiczny | 4łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
Buraki wyszorować zawinąć każdy w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 40 minut. Gdy buraki są miękkie (nakłuć widelcem, aby sprawdzić), wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i odrobina soli (nie przesadzać z solą, bo feta jest słona). Pokroić fetę w taką sama kostkę jak buraki. Wymieszać buraki z fetą, polać sosem, posypać posiekaną dymką. Podawać z ciemnym pieczywem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...