Sałatka z buraczków z pomarańczami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraczki młode z botwiną | 4 |
kozi twaróg | 1 opakowanie |
pomarańcze | 4 |
granaty | 1 |
oliwa | 4 łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
miód płynny łagodny | 1łyżka |
Buraczki już dość duże, a liście ciągle świeże i młode. Ten stan rzeczy trwa bardzo krótko. Korzystajmy.
Buraczki umyć, odciąć liście. Bulwy zapakować w folię aluminiową i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C do miękkości (ok 45 minut). Oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać na emulsję. Pomarańcze odfiletować. Wyłuskać pestki z granatu. Osuszyć dokładnie opłukaną botwinkę. Buraczki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Ułożyć na talerzach buraczki, pomarańcze, ser kozi. Polać sosem, posypać botwinką i pestkami granatu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.