Sałatka z buraczków i śliwek

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 600 g
śliwki suszone, wędzone spora garść
słodkie, czerwone wino szklanka
orzechy włoskie szklanka
twaróg kozi 200g
świeży tymianek garść listków
oliwa 4 łyżki
sok z cytryny lub ocet winny 1 łyżka
sól i kolorowy pieprz do smaku
Buraki zdecydowanym krokiem wracają na salony. Pyszna i wykwintna sałatka z burakiem w roli głównej.

Buraki wyszorować, owinąć folią aluminiową (lub włożyć do naczynia żaroodpornego i szczelnie zamknąć). Piec buraki ok 40 minut w temperaturze 180 C. Obrać lekko ciepłe. Ostudzić. Śliwki moczyć w winie minimum godzinę (można też zostawić na noc). Orzechy pokroić, uprażyć na suchej patelni. Buraki i śliwki pokroić w paseczki. Z oliwy, soku z cytryny  i soli zrobić sos. Wymieszać buraki i śliwki z sosem. Posypać pokruszonym serem, orzechami i  tymiankiem. Podawać z dodatkiem świeżej bagietki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.