Sałatka z buraczków i śliwek
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 600 g |
śliwki suszone, wędzone | spora garść |
słodkie, czerwone wino | szklanka |
orzechy włoskie | szklanka |
twaróg kozi | 200g |
świeży tymianek | garść listków |
oliwa | 4 łyżki |
sok z cytryny lub ocet winny | 1 łyżka |
sól i kolorowy pieprz do smaku |
Buraki zdecydowanym krokiem wracają na salony. Pyszna i wykwintna sałatka z burakiem w roli głównej.
Buraki wyszorować, owinąć folią aluminiową (lub włożyć do naczynia żaroodpornego i szczelnie zamknąć). Piec buraki ok 40 minut w temperaturze 180 C. Obrać lekko ciepłe. Ostudzić. Śliwki moczyć w winie minimum godzinę (można też zostawić na noc). Orzechy pokroić, uprażyć na suchej patelni. Buraki i śliwki pokroić w paseczki. Z oliwy, soku z cytryny i soli zrobić sos. Wymieszać buraki i śliwki z sosem. Posypać pokruszonym serem, orzechami i tymiankiem. Podawać z dodatkiem świeżej bagietki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.