- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 600 g |
śliwki suszone, wędzone | spora garść |
słodkie, czerwone wino | szklanka |
orzechy włoskie | szklanka |
twaróg kozi | 200g |
świeży tymianek | garść listków |
oliwa | 4 łyżki |
sok z cytryny lub ocet winny | 1 łyżka |
sól i kolorowy pieprz do smaku | |
Buraki wyszorować, owinąć folią aluminiową (lub włożyć do naczynia żaroodpornego i szczelnie zamknąć). Piec buraki ok 40 minut w temperaturze 180 C. Obrać lekko ciepłe. Ostudzić. Śliwki moczyć w winie minimum godzinę (można też zostawić na noc). Orzechy pokroić, uprażyć na suchej patelni. Buraki i śliwki pokroić w paseczki. Z oliwy, soku z cytryny i soli zrobić sos. Wymieszać buraki i śliwki z sosem. Posypać pokruszonym serem, orzechami i tymiankiem. Podawać z dodatkiem świeżej bagietki.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...