Sałatka z bobu i awokado
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
awokado | 1 |
czerwona papryka | 2 |
bób | 500g |
wędzona makrela | 1 |
czerwona cebula | 1-2 |
natka i bazylia do dekoracji | |
oliwa | 4 łyżki |
sok z cytryny | |
sól gruboziarnista | |
świeżo zmielony pieprz |
Czerwona papryka, zielony bób! Sałatka smakuje równie wspaniale jak wygląda.
Papryki opiec, zawinąć szczelnie w folię, obrać. Bób ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Obrać. Awokado obrać, pokroić, skropić cytryną. Papryki pokroić w paski. Obrać makrelę, dokładnie usuwając ości. Podzielić na spore kawałki. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Ułożyć na talerzach, awokado, papryki, bób. Polać oliwą. Na wierzchu ułożyć makrelę. Posypać cebulką. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.