Sałatka z bakłażanów
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 1 duży |
majonez domowy | 4 łyżki |
jogurt gęsty | kilka łyżek |
czosnek | 1 ząbek |
koperek | 2 łyżki pokrojonego |
cytryny | 1 |
sól, cukier, pieprz | |
grillowane pity do podania |
Podczas smażenie bakłażany wciągają mnóstwo tłuszczu, aby ograniczyć kalorie dobrze jest je ugotować zamiast smażyć.
Bakłażany pokroić w kostkę, nasolić odstawić na 20 minut. Opłukać, osuszyć, pokroić koperek. Obrać czosnek. Bakłażany opłukać z soli, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować aż będą szkliste i miękkie. Odlać, ostudzić. Wymieszać z koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem i majonezem. Dodać jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, a jeśli trzeba solą i cukrem. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Znakomita propozycja na grilla, jako omasta dla grillowanych pitek. Uwaga: aby smak był bardziej egzotyczny obok lub zamiast koperku można dodać garść pokrojonej świeżej mięty.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.