Sałatka z bakłażanów

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażany 1 duży
majonez domowy 4 łyżki
jogurt gęsty kilka łyżek
czosnek 1 ząbek
koperek 2 łyżki pokrojonego
cytryny 1
sól, cukier, pieprz
grillowane pity do podania
Podczas smażenie bakłażany wciągają mnóstwo tłuszczu, aby ograniczyć kalorie dobrze jest je ugotować zamiast smażyć.

Bakłażany pokroić w kostkę, nasolić  odstawić na 20 minut. Opłukać, osuszyć, pokroić koperek. Obrać czosnek. Bakłażany opłukać z soli, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować aż będą szkliste i  miękkie. Odlać, ostudzić. Wymieszać z koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem i majonezem. Dodać jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, a jeśli trzeba solą i cukrem. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Znakomita propozycja na grilla, jako omasta dla grillowanych pitek. Uwaga: aby smak był bardziej egzotyczny obok lub zamiast koperku można dodać garść pokrojonej świeżej mięty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.