Sałatka z bakłażanów
- Czas 40 dni
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażan | 4 |
papryka | 2 |
oliwa | 1/2 szklanki |
czosnek | 4 ząbki |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
sól |
Ta popularna bałkańska przekąska występuje w wielu wersjach. Można dodać więcej papryki lub pomidory.
Bakłażany nakłuć widelcem w wielu miejscach. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok położyć papryki. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200C. Wyjąć. Bakłażany obrać ze skórki, posiekać miąższ. Papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie zamknąć. Zostawić na 30 minut. Wyjąć papryki, obrać i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić. Doprawić bakłażany oliwą, roztartym czosnkiem, octem i solą. Dodać paprykę. Włożyć do szklanej miski, przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać z pieczywem. Sałatkę można również doprawić majonezem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.