- Czas przygotowania 15 min.
- Czas oczekiwania 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 1 duży |
majonez domowy | 4 łyżki |
jogurt gęsty | kilka łyżek |
czosnek | 1 ząbek |
koperek | 2 łyżki pokrojonego |
cytryny | 1 |
sól, cukier, pieprz | |
grillowane pity do podania | |
Bakłażany pokroić w kostkę, nasolić odstawić na 20 minut. Opłukać, osuszyć, pokroić koperek. Obrać czosnek. Bakłażany opłukać z soli, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować aż będą szkliste i miękkie. Odlać, ostudzić. Wymieszać z koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem i majonezem. Dodać jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, a jeśli trzeba solą i cukrem. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Znakomita propozycja na grilla, jako omasta dla grillowanych pitek. Uwaga: aby smak był bardziej egzotyczny obok lub zamiast koperku można dodać garść pokrojonej świeżej mięty.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...