Sałatka z arbuzem i wędzonym pstrągiem
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
arbuz | ćwiartka średniego |
wędzony pstrąg | 200g |
młody seler naciowy | 2 łodygi |
czerwona cebula | pół |
pomarańcze | 2 |
oliwa | 5łyżek |
pieprz | |
szałwia | kilka listków |
Połączenie soczystego arbuza z wyrazistym pstrągiem może być miłym zwieńczeniem upalnego dnia.
Jedną pomarańczę odfiletować. Z drugiej wycisnąć sok. Cebule pokroić w delikatne piórka. Seler obrać i pokroić w piórka. Z arbuza usunąć pestki a miąższ pokroić w kostkę. Pstrąga podzielić na zgrabne kawałeczki. Wymieszać sos z pomarańczy z oliwą na emulsję. Delikatnie wymieszać składniki sałatki i polać sosem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zajadać z bagietką w towarzystwie różowego wina.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.