Sałatka Waldorf

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
seler naciowy 8 gałązek
jabłko 1
orzechy włoskie 2 garście
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier
sól i pieprz
Pod koniec XIX wieku Oscar Tschirky wymyślił ją na otwarcie nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Poniżej wersja kanoniczna ale zachęcamy do eksperymentów.

Seler obrać z łyka, opłukać, pokroić w plasterki. Jabłko umyć, pokroić w kawałeczki usuwając gniazdo nasienne. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Z majonezu, cukru, jogurtu, soku z cytryny, soli i pieprzu przyrządzić sos. Wymieszać składniki sałatki i polać sosem. Najbardziej popularne warianty wersji klasycznej to sałatka z dodatkiem: pieczonego kurczaka, szynki, oliwek lub rodzynków.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.