Sałatka Waldorf
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
seler naciowy | 8 gałązek |
jabłko | 1 |
orzechy włoskie | 2 garście |
majonez | 2 łyżki |
jogurt naturalny | 2 łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
cukier | |
sól i pieprz |
Pod koniec XIX wieku Oscar Tschirky wymyślił ją na otwarcie nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Poniżej wersja kanoniczna ale zachęcamy do eksperymentów.
Seler obrać z łyka, opłukać, pokroić w plasterki. Jabłko umyć, pokroić w kawałeczki usuwając gniazdo nasienne. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Z majonezu, cukru, jogurtu, soku z cytryny, soli i pieprzu przyrządzić sos. Wymieszać składniki sałatki i polać sosem. Najbardziej popularne warianty wersji klasycznej to sałatka z dodatkiem: pieczonego kurczaka, szynki, oliwek lub rodzynków.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.