Sałatka w szklaneczce
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pierś z kurczaka | 500 g |
ser pleśniowy | 300 g |
brukselka | 10 |
gruszka | 3 |
orzechy włoskie łuskane | 10 |
marchewka | 5 |
oliwa | 2 łyżki |
cytryna | 1 |
tymianek | 2 łyżki |
miód | 2 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
cukier | 1 łyżka |
krewetki | 20 |
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tymianek wymieszać z miodem i skórką z cytryny, natrzeć tą marynatą mięso, posolić i doprawić pieprzem, odstawić na godzinę. Upiec w worku do pieczenia, 40 minut w temp 180 C. Ostudzić. Pokroić w paseczki. Gruszki obrać, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Ser pokroić na kawałki. Orzechy połamać na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni. Krewetki oczyścić. Brukselki oczyścić ze zwiędłych listków i wyciąć głąb. Zagotować litr wody z łyżeczką soli. Włożyć krewetki do wrzątku, gotować pół minuty, wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić, obrać. Do tej samej wody włożyć brukselki, wyjąć po minucie, ostudzić, rozdzielić listki. Do każdej szklaneczki włożyć składniki sałatki, skropić sokiem z cytryny, oliwą, oprószyć sola i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.