- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pierś z kurczaka | 500 g |
ser pleśniowy | 300 g |
brukselka | 10 |
gruszka | 3 |
orzechy włoskie łuskane | 10 |
marchewka | 5 |
oliwa | 2 łyżki |
cytryna | 1 |
tymianek | 2 łyżki |
miód | 2 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
cukier | 1 łyżka |
krewetki | 20 |
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tymianek wymieszać z miodem i skórką z cytryny, natrzeć tą marynatą mięso, posolić i doprawić pieprzem, odstawić na godzinę. Upiec w worku do pieczenia, 40 minut w temp 180 C. Ostudzić. Pokroić w paseczki. Gruszki obrać, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Ser pokroić na kawałki. Orzechy połamać na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni. Krewetki oczyścić. Brukselki oczyścić ze zwiędłych listków i wyciąć głąb. Zagotować litr wody z łyżeczką soli. Włożyć krewetki do wrzątku, gotować pół minuty, wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić, obrać. Do tej samej wody włożyć brukselki, wyjąć po minucie, ostudzić, rozdzielić listki. Do każdej szklaneczki włożyć składniki sałatki, skropić sokiem z cytryny, oliwą, oprószyć sola i pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...