Sałatka szwabska
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
mortadela | 350 g |
pomidory | 2 sztuki |
cebula czosnkowa | 100 g |
korniszony | |
papryka konserwowa | |
szczypiorek |
czosnek | ząbek |
musztarda | 4 łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
oliwa | 2 łyżki |
cukier | szczypta |
sól, pieprz |
Solidna niemiecka jakość przejawia się nie tylko w przemyśle motoryzacyjnym ale także w kuchni. To danie mimo swojej prostoty, jest ciekawą propozycją zarówno na śniadanie jak i na lunch w pracy.
Cebulę posolić i odczekać chwilę - wtedy straci swoją ostrość. Mortadelę pokroić na cienkie paski. Pomidory, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Przygotować sos mieszając musztardę z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oliwą i cukrem. Doprawić solą i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.