Sałatka szopska
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomidory, duże, dojrzałe | 4 |
papryka kolorowa | 2 |
czerwona cebula | 1 |
ogórek sałatkowy | 1 |
dobre czarne oliwki | 2 spore garście |
ser feta, dobry, twardy | 200g |
oliwa | |
ocet winny lub jabłkowy |
Sałatka szopska, żeby była smaczna musi być przyrządzona tuż przed zjedzeniem, nie może czekać.
Pomidory kroimy w cząstki, paprykę, ogórek i cebulę w plasterki. Fetę kroimy w mała kostkę lub trzemy na tarce. Uwaga: feta musi być dobra, twarda a nie taka, która się „maże”. Warzywa układamy w misce wyłożonej sałatą i posypujemy fetą. Oliwę i ocet podajemy oddzielnie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.