Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Odlać zalewę z tuńczyka. Kukurydzę odsączyć i opłukać. Sparzyć wrzątkiem i obrać pomidora. Umyć cukinię i dymkę. Pokroić w kostkę cukinię i pomidora. Dymkę posiekać. Wymieszać majonez z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić cukrem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą. Ugotowany makaron przelać zimną wodą, połączyć z warzywami i tuńczykiem, wymieszać z sosem. Idealne na lunch. Jeżeli ma być zabrane do pracy jako drugie śniadanie, czy lunch, nie należy dodawać czosnku.
Sałatka spaghetti z tuńczykiem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron spaghetti | 100 g |
tuńczyk w zalewie | 1 puszka |
pomidor | 1 duży |
cukinia | 1 mała |
kukurydza ziarna | 6 łyżek |
dymka | 1/2 pęczka |
oregano | szczypta |
oregano świeże | kilka gałązek |
majonez | 2 łyżki |
sok z cytryny | 2 łyżki |
czosnek | 1 ząbek |
sól, cukier i pieprz | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.